ponedeljek, 18. junij 2012


Vse o BB kremah in balzamih za lepoto 


Vas zanima kaj več o čudežnih BB kremah, ki jih zadnje čase tako oglašujejo? V večini primerov “BB” pomeni Beauty Balm, nekje pa se izraz uporablja tudi za kreme proti mozoljem. Kakorkoli že, te kreme se oglašujejo kot čudežni izdelki za zmanjševanje por, ki naredijo polt popolno, zdravijo mozolje in vnetja, umirjajo mastnost in osvetljujejo temne madeže. To je pa res cela vrsta opravkov :)

Raziskovalno ekipo Paula’s Choice je zanimalo, če ti vse-v-enem izdelki resnično zagotavljajo vse, kar obljubljajo, zato so se posvetili tem trendnim kremicam in jih raziskali bolj podrobno. Zadnje čase namreč opažamo, da izdelki, ki ponujajo vse v eni sami embalaži postajajo trend, ne le kratkotrajna revolucija. Pa poglejmo, če so dejansko vredne vašega denarja...

Mednarodna senzacija za nego kože?

Prva BB krema je bila razvita v Nemčiji in je bila namenjena odpravljanju temnejših madežev in nepravilnostim na koži. Hitro so se začeli razvijati podobni izdelki in predvsem na azijskem trgu so postali "must-have" izdelki, ki jih ženske enostavno morajo imeti. Prav v Aziji so jih kmalu preimenovali iz "blemish balms" v "beauty balms", lepotne eliksirje, ki so preplavili proizvodne hale tudi v Združenih državah. Težava je nastala zato, ker v azijskih jezikih "blemish" pomeni kakršno koli nepravilnost na koži (govorimo o temnejših lisah, madežih...), v ameriških in evropskih državah pa se bolj ali manj nanaša na mozolje in aknam podobna vnetja na koži, pri čemer pa tovrstni izdelki sploh ne morejo pomagati. Kmalu so zato v Ameriki in Evropi začeli govoriti o "beauty balms" ali lepotnih balzamih, tudi pri nas pa že poznamo BB kremice...

Kaj je BB krema? Bi morala imeti tudi jaz tako?

Kljub poplavi reklam in blogov, ki promovirajo BB kreme, pa menimo, da povprečni ženski ni potrebno imeti BB kreme... Iskreno - v naših krajih se BB krema nanaša na običajen obarvan vlažilni balzam, kateremu so dodane sestavine za UV zaščito. V azijskih deželah namreč pod imenom BB najdete kreme gostejše strukture, ki imajo običajno višjo količino titanovega dioksida in cinkovega oksida za zaščito pred UV žarki, ki pušča svetlejšo sled na polti. Pogosto jim dodajajo antioksidante in sredstva za osvetljevanje kože, saj si večina Azijk želi svetlejšo polt, kar jih tovrstne kreme lahko obljubijo.

Če potegnemo črto pod BB kremami ali obarvanimi vlažilnimi kremami, lahko rečemo, da gre za priročnost: zaščita pred soncem, vlaženje kože in svetlejša polt z enim samim izdelkom. Formule se sicer razlikujejo od podjetja do podjetja, a nekakšna norma je zaščita pred soncem in obarvanost kreme, podobne vlažilnemu pudru.

Nekatere BB kreme imajo gostejšo in bolj kremasto strukturo, spet druge ponujajo več prekrivanja nepravilnosti kože. Če imate bolj mastno kožo ali težave s porami, vam gostejša struktura gotovo ne bo prav zelo ustrezala, zaradi zamašenih por pa lahko posledično dobite še več mozoljev. Ne pozabite, v naših krajih BB kreme tako ali tako običajno nimajo zelo goste teksture -  Garnier, Estee Lauder ali Smashbox so redkejše, bolj tekoče in bolj losijonom podobne kremice, ki zagotavljajo zaščito pred UV žarki. V nekaterih primerih jih pravzaprav ne ločimo dobro od običajnih obarvanih krem za vlaženje kože, ki imajo zaščitni faktor, le da morda malo bolje prekrivajo nepravilnosti.

Ali BB kreme zagotavljajo dodatno nego za kožo?

Delno je razlog za to, da so BB kreme postale velik hit, v tem, da poleg zaščite pred soncem in vlaženja ponujajo dodatno nego kože - beljenje za temno azijsko polt, preprečujejo nastanek mozoljev in zagotavljajo koži sestavine proti staranju (antioksidanti). Beauty Balms ali lepotni eliksirji naj bi torej presegli nego, ki jo ponujajo običajne obarvane vlažilne kreme za obraz. Pa je to res?

Odkrili smo, da je od znamke in proizvajalca odvisno, če BB krema sploh presega običajno zaščito pred soncem in obarvanost - nekatere kreme se odlično obnesejo, spet druge popolnoma razočarajo. Nekatere kreme vsebujejo dodatne sestavine za osvetljevanje temnih madežev in izravnavanje polti, spet druge pripomorejo k počasnejšemu staranju kože. Težave nastanejo predvsem na koži, ki je nagnjena k mozoljem in zamašenim poram, saj gostejša struktura teh krem stanje le še poslabša.

Opozorili bi vas radi na to, da oznaka “BB krema” ne zagotavlja, da dobite v enem izdelku vse, kar pričakujete, da bi vaša jutranja nega obraza minila kar se da hitro in lahkotno. Samo vrednost za kožo ima vedno formula, kar pomeni, da dobro preberite, kaj vsebuje krema, preden jo kupite.

Barely-there-sheer-matte-tint-spf-24
Kaj naj potem naredim? Če vseeno menite, da potrebujete BB kremo, preverite na naši lepotni-pediji Beautypedia in primerjajte določene BB kreme z našo  Paula’s Choice Barely There Sheer Matte Tint SPF 20, ki zagotavlja odlično zaščito, prekrivanje in še marsikaj. Kot BB kreme tudi veliko obarvanih krem za vlaženje kože ne le zagotavlja zaščito pred soncem, ampak ima za kožo tudi druge sestavine, ki jo razvajajo, da deluje mlajša in lepša. Priznamo, da je naša raziskava odkrila, da imajo poleg Paula’s Choice izdelkov tudi blagovne znamke Aveda, Bobbi Brown in Neutrogena odlične obarvane kreme za vlaženje kože, ki ponujajo podoben učinek kot BB kreme.

Če si od današnjega članka ne zapomnite ničesar drugega, naj vas spremlja vsaj misel, da BB kreme niso nič posebnega in večina trditev na njih je le marketinškega pomena, medtem ko obljubljenih rezultatov ne bo. nekaj dobrih BB krem obstaja, vendar to niso izdelki, ki bi jih Evropejke potrebovale, saj imamo v večini dovolj svetlo polt :) Polagamo vam na srce, da se odločite za BB kremo le, če niste nikakor zadovoljne s prekrivanjem običajnih obarvanih krem za vlaženje. Drugače pa vam zagotavljamo, da je to trend, ki ga mirno lahko prezrete. V nasprotnem primeru vam svetujemo, da izberete le najboljšo BB kremo zase in ne pustite se zavesti z obljubami, kaj vse bodo ti čudežni izdelki naredili za vas...

Lep pozdrav,

Ekipa Paula's Choice

Sledite nam na FACEBOOK-U :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar