nedelja, 22. julij 2012

Tudi vi imate lahko čisto kožo - brez mozoljev in ogrcev!


Tudi vi imate lahko čisto kožo...



Akne, mozolji in ogrci so ena najbolj perečih težav s kožo, ki jo imajo ljudje po vsem svetu - a ne govorimo o najstnikih, temveč tudi o običajnih zdravih odraslih! Veliko nas preizkusi na tone izdelkov, nasvetov, prehranskih pravil in vsega, kar je možno kupiti zato, da bi se rešili teh nadležnih pik, madežev, lukenj in hribčkov po obrazu. Vse skupaj lastnike aknastega obraza spravlja na rob obupa - občutek imamo, da smo poskusili že ČISTO VSE, da je vedno slabše, da se akne vedno znova vračajo na obraz. A upanje naj vas ne zapusti - spodaj smo pripravili najboljše od najboljšega, kar lahko storite za svojo problematično kožo!

 


Kaj povzroča akne?



Ne glede na starost, spol, barvo kože ali narodno pripadnost - vzroki za nastanek aken so univerzalni in enaki za vse. Razumevanje le-tega nam bo pomagalo na poti k čisti koži.

Najprej se moramo zavedati, da so akne in mozolji vnetno stanje kože, zato moramo storiti vse, da vnetje ublažimo in preprečimo. Ne boste verjeli, a veliko izdelkov, ki naj bi vam pomagali v boju za čisto kožo, pravzaprav vsebuje sestavine, ki povzročajo vnetja in zato stanje vaše kože vedno znova poslabšajo.

Poleg vnetne motnje kože pa je na koži dogaja še marsikaj, kar ustvarja idealne pogoje za nastanek in buhtenje aken. Če razumemo, kaj lahko začarani krog pretrga, bomo tudi uspešni v boju proti aknam - ne le v najstniških letih ampak skozi celo življenje. Svoje dnevne rutine nikoli ne zanemarjajte, saj vam bo koža hitro pokazal, "kdo je šef" na tem obrazu.

In ko govorimo o letih - akne in mozolji jih ne štejejo. Imajo jih tisti pri 15-ih, tisti pri 30-ih in tisti pri 55-ih!
Pet glavnih in en stranski razlog, ki pripomorejo k nastajanju mozoljev in aken:
  1. Hormonsko dogajanje (prvotno zaradi androgenov, moških hormonov).
  2. Vnetja (Ja, spet smo tam...).
  3. Prekomerno maščenje kože oziroma kožnih žlez. Maščobne žleze so v neposredni povezavi z aktivnimi androgeni, ki nadzirajo maščenje kože.
  4. Nepravilno ali prekomerno zamiranje kožnih celic, tako na površini kot v samih porah.
  5. Zbiranje bakterij v porah, kar vodi k vnetjem.
  6. Občutljivostne reakcije na ličila, izdelki za nego kože, ki povzročajo draženje, občasno tudi nepravilna prehrana, alergije ali zdravila.

Kako mozolji pravzaprav nastanejo?



Znotraj žlez se nahaja bakterija Propionibacterium acnes (P. acnes), kjer najde popolno okolje za svoj rast. Mrtve kožne celice in odvečna maščoba v žlezah ustvarjajo popolno okolje za rast in razcvet teh bakterij. Ko se bakterija naseli, se zaradi povečanega maščenja lažje razmnožuje, kar povzroča vnetja in draženje. Zato je večina mozoljev in aken rdečih in otečenih, čeprav to še vedno ne razloži, zakaj so mozolji najbolj vidni in vneti ravno takrat, ko se nam dogaja kaj pomembnega - tik preden gremo ven s prijateljicami, pred prvim zmenkom ...

Ko je vse v redu, se kožna maščoba izloči iz por neopazno in pušča kožo mehko in gladko. Ko pa gre vse narobe, se pore zamašijo z odvečno maščobo, nevidnimi dlačicami in mrtvimi kožnimi celicami. Ko se to zgodi, pa se bakterijam odvija zabava življenja! V odgovor na to naše telo začne proizvajati bele krvničke, ki hitijo na mesto požara na pomoč. Bel gnoj, ki ga lahko stisnemo iz mozolja in zaradi katerega je glava mozolja bela, je pravzaprav vnetje, boj med belimi krvničkami in bakterijami - ko oboje pomrejo, dobimo značilen beli izcedek. Preden pa se naučimo ravnati s temi nadležnimi belimi kapicami, ki se pojavijo od nikoder, poglejmo, katere so običajne zablode, v katere so nas prepričali ...


Miti o aknah, ki zadeve le še poslabšajo


Da bi znali miriti in negovati kožo z aknami in mozolji, se moramo zavedati štirih najpogostejših mitov, ki lahko le pospešijo nastajanje mozoljev in še bolj zmastijo našo kožo.
Mit št. 1: Mozolje lahko posušim. Voda je edina stvar, ki jo lahko posušite, mozolji in akne pa z mokroto nimajo nikakršne veze. Sušenje vode in snovi, ki vežejo vodo, koži onemogoča, da bi se normalno celila in spopadala z vnetji, zato sušenje kože dejansko spodbuja rast bakterij in njihove moči. Pivnanje maščob na koži in v porah je precej drugačno od sušenja kože z grobimi sredstvi in sestavinami.

Mit št. 2: Mozolje povzroča umazanija na koži. To zmotno prepričanje vodi celotno industrijo mil in močnih gelov za umivanje obraza. Žal pa to le še dodatno izpostavlja kožo vnetjem in prekomernem sušenju, kar pa mozoljev ne preprečuje. Še bolj na žalost pa to ustvarja občutek suhe kože, ki jo vleče skupaj, na zunaj pa je videti mastna in neurejena.

Mit št. 3: Mozolje lahko zdravimo posamezno. Čeprav dejansko lahko zmanjšamo rdečico in oteklino mozolja z izdelki s salicilno kislino (BHA) ali benzonil peroksidom, pa to ne odpravlja vzrokov nastanka mozoljev in aken. Če se ukvarjamo samo z mozolji, ki so na koži vidni, pomeni, da zanemarjamo tiste, ki so v nastanku. Kot bi verjetno uganili, s tem nezavedno sklepamo začarani krog nastanja mozoljev na obrazu. On-the-spot izdelki delujejo dobro le za tiste, ki imajo spontane in neredne napade mozoljev, ne pa za vse, ki imajo stalne težave po vsem obrazu.

Mit št. 4: Če peče ali skeli, pomeni, da deluje. Sestavine, ki nas pečejo ali skelijo - alkohol, mentol, poprova meta, evkalipt ali limona - so prisotni v neizmernem številu izdelkov za nego mozoljaste kože, vendar nikjer ni videti raziskav, ki bi pokazale njihove prednosti pri mastni in nečisti koži. Ti izvlečki po navadi le dražijo kožo in zato je njeno stanje še slabše! Draženje kože namreč vzpodbudi živčne končiče v samih porah, kar še bolj spodbudi nastajanje maščob.

Česa nikakor ne bi smeli početi



Spodaj smo zapisali osnove za boj proti mozoljem in aknam. Z njimi boste dobili prvo priložnost za čisto kožo, prav tako pa se držite nasvetov, česa ne smemo početi - veliko stvari so nam "prodale" zaslužka željne korporacije, ki pa si seveda ne želijo, da bi se stanje naše kože zelo izboljšalo ...
  • Ne uporabljajte grobih, močnih in dražečih sredstev. Proti nečistočam se borite na najbolj nežen možen način.
  • Kože obraza nikoli ne umivajte s trdimi mili. Milo kožo suši, prav tako pa sredstva, ki držijo milo skupaj, dodatno zamašijo pore.
  • Ne stiskajte mozoljev! Lahko počite glavico mozolja, a od načina, na katerega boste to storili, je odvisno, ali bo za njim ostala čista koža ali brazgotina. Vse, kar je globljega iztiskanja, pomeni poškodbo kože, čeprav morda brazgotinice ne boste opazili. Brazgotina ostane in ne boste se je več znebili.
  • Pri čiščenju obraza in na splošno ne uporabljajte skrajnih temperatur - zelo hladne ali vroče vode. Vroči obkladki ali ledene kocke čisto nič ne pripomorejo k čiščenju obraza, temveč povzročajo še nadaljnje vnetje in še poslabšajo situacijo z mozolji in aknami. Pore se ne odpirajo s toplo in ne zapirajo s hladno vodo - to jih samo dodatno razdraži in prisili k tvorjenju maščob.
  • Na lase, še posebej, če so le-ti stalno v stiku s kožo na čelu, ne nanašajte debelih plasti laka in voska za lase. Sestavine teh izdelkov mašijo pore, če pa so v stalnem stiku s čelom, veste, kaj se bo zgodilo ...

To pa lahko storite!



Da bi spravili svojo nečisto kožo pod nadzor, upoštevajte sledeče nasvete. 

Nežno čiščenje


Prvi in osnovni korak, ki se ga moramo naučiti, je nežno čiščenje obraza. Blagi in v vodi topni geli za umivanje obraza pomagajo k odstranjevanju maščob s kože in mozoljev, vaša koža pa ne bo ostala neznosno suha pod njimi.


Čistite s salicilno kislino


Salicilna kislina, znana tudi pod imenom BHA ali beta-hidroksi kislina, je odlična večnamenska sestavina, ki se na različne načine spopada z nečistočami. Ni le močna proti-vnetna sestavina, ampak tako s kože kot iz por globinsko odstrani mrtve celice. Prav tako je salicilna kislina odličen antibakterijski tretma za obraz!

Kožo razkužite s benzoil peroksidom


Benzoil peroksid je trenutno znan kot najboljši uničevalec bakterij na obrazu in koži po telesu, kar se jih da dobiti brez recepta zdravnika. Prodre globoko v pore, pobije bakterije in preprečuje vnetja. Ker je možnost draženja na koži po uporabi zelo majhna, hkrati pa bakterije nanj ne morejo postati imune, je odličen v boju za čisto kožo.



Alternativna zdravljenja aken



Preizkušanje, kaj deluje in kaj ne, je dejansko osnovno za to, da se privadite na dnevno rutino, ki vam bo najbolj ustrezala. Nežna, nedražeča nega obraza je namreč bistven začetek, a moramo vedeti, da ne prenašamo vsi enako dobro sestavin (npr. peroksida ali salicilne kisline). Ker obstajajo dobre alternative tem sestavinam, smo jih spodaj tudi opisali.

Olje Tea Tree je v raziskavah pokazalo precej proti-mikrobnega delovanja, čeprav ima na žalost za marsikoga tudi slabe plati.

Niacinamid in nikotinska kislina sta izvlečka vitamina B3. Določeni testi kažejo, da lahko pomagata pri boljšem izgledu aknaste in mozoljave kože, verjetno zato, ker delujeta precej protivnetno.

Prebiotiki in probiotiki. In vitro raziskave pravijo, da se lahko probiotiki in prebiotiki borijo proti bakterijam v telesu, ki lahko vodijo k vnetjem - kar mozolji in akne dejansko so. 

Maščobne kisline so zanimiva skupina, ki lahko vpliva na izbruhe mozoljev in nečistoč, ni pa čisto jasno, kako delujejo in pri kom so učinki pozitivni, pri kom pa negativni. 

Žveplo lahko do določene mere na mozolji deluje dezinfekcijsko. Po drugi strani pa je nujno vedeti, da je ta sestavina izredno močna že v minimalnih količinah, zato je morda bolje izbrati kako drugo. Lahko se namreč zgodi, da se stanje zaradi močnega draženja še poslabša. Zato se je žveplo tudi precej umaknilo iz izdelkov za nego mozoljaste kože.

Dieta in prehranjevanje lahko pozitivno ali negativno vplivata na nečistoče na koži. Nekatere reakcije telesa na določeno hrano so lahko mozolji, nekatere skupine hrane pa lahko zmanjšajo njihovo pojavnost - najbolje bo, da preizkušate na vsaka dva tedna, da boste zase najbolj prepričani.
Makeup in ličila so prav tako lahko krivec za nastanek dodatnih mozolje. V večini primerov, ko je to res, je težava v nepopolnem odstranjevanju ličin pred spanjem, ali pa nanašanje pudra ali obarvane kreme v predebelih plasteh, kadar želimo mozolje zakriti, pa si pravzaprav zamašimo pore.

Kaj storiti, ko ne deluje niti ena terapija brez recepta



Kljub nekaterim odličnim izdelkom, ki jih dobimo brez zdravniškega recepta, so lahko mozolji in akne včasih prav trdovratna zadeva. V teh primerih vam ne priporočamo dodatnega zapravljanja - obiščite dermatologa! Obstaja namreč precej zdravil, ki jih dobite po zdravnikovem nasvetu in receptu, ki vam lahko precej olajšajo življenje in polepšajo obraz. V vsakem primeru pa vam svetujemo, da se vzdržite uporabe izdelkov, ki vašo kožo dražijo, vas pečejo ali skelijo!

Antibiotiki v kremi na recept so nekaj, o čemer bi se vsekakor splačalo razmisliti, ko ste poskusili že vse ostalo. Z dermatologom se lahko pogovorite o tistih, ki so znani pod imeni erythromycin, clindamycin, minocycline ali tetracycline. 

Antibiotiki v tabletah ali kapsulah so lahko izredno učinkoviti, saj delujejo na nepravilnosti znotraj telesa, vprašanje je le, če se zaradi njihove učinkovitosti splača svoje telo izpostaviti možnim stranskim učinkom.
Dapson je površinsko dezinfekcijsko sredstvo s 5 % učinkovine, ki ga dobite z receptom v lekarni. Znan je tudi pod imenom Aczone, vendar gre za precej močno zdravilo, zato se z dermatologom le dobro pogovorite o možnostih.

Azelaična kislina naj bi delovala v koncentriranosti 15 do 20 % proti bakterijam, ki povzročajo akne in bakterije, lahko pa ima tudi protivnetno delovanje.
Retinoidi kot so z receptom na voljo tretinioni (Retin-A, Avita, Atralin in drugi) ter drugi izvlečki vitamina A (tazaroten in adapalen) lahko bistveno vplivata na stanje aknaste in mozoljaste kože.

Dodatki k prehrani, kot so na primer vitamini, minerali ali zeliščni izvlečki, lahko v določenih kombinacijah odlično vplivajo na stanje naše kože in preprečijo pogostejše napade mozoljev.

Kontracepcijske tablete (vsaj nekatere) so znane, da lahko skorajda ukinejo mozolje pri določenih ljudeh - verjetno tistih, ki imajo težave s hormonsko mozoljavostjo. Delno namreč zmanjšujejo nivo moških hormonov v telesu, ki so v večini primerov odgovorni za nastanek mozoljev.


Kako pa naj negujem mastno kožo?



Akne, mozolji in mastna koža gredo skoraj vedno z roko v roki, a nadziranje mastnosti kože je zahtevna naloga ... Od zunaj namreč zelo težko uravnavamo nastajanje maščob znotraj kože. V primeru, da potrebujete kontracepcijo, je lahko dvojna naloga kontracepcijskih tablet prav dobrodošla, vendar ne deluje pri vseh enako, seveda pa jih nikakor ne priporočamo moškim, ki pa se prav tako borijo proti mozoljem in aknam. Ker pa dodatno nastajanje maščob v koži lahko povzročajo dodatno draženje na površini kože, najprej priporočamo, da se znebite vseh izdelkov, ki vašo kožo dražijo, ne delujejo pa tako, kot bi želeli
Za samo skrb za kožo vam mi predlagamo sledeče:
- za upijanje odvečne maščobe na koži uporabite glinaste maske, ki delujejo vsaj površinsko in vsaj začasno,
- za pudre in obarvane kreme priporočamo, da izberete izdelke, ki vašo kožo matirajo,
- za celotno linijo pa vam vsekakor priporočamo rutinsko nego z izdelki Clear linije.

Bitko lahko dobite tudi vi!



Pokazali smo veliko načinov, na katere se lahko borite in seveda zmagate v boju z mozolji in aknami. Za svojo kožo skrbite NEŽNO in REDNO, nikar ne obupajte - lahko pridete do želenih rezultatov, vendar ne čez noč in ne z glavo skozi zid :) Najprej odstranite iz svoje rutine vse izdelke, ki ne delujejo in ki dražijo vašo kožo, ki kožo sušijo in je ne negujejo primerno. To je odličen začetek! Nato pa poskusite izdelke, ki ne vsebujejo nobene neumnosti - zgoraj navedena Clear linija, če pa tudi to ne bo uspešno, predlagamo, da se obrnete na svojega osebnega zdravnika, ki vam bo dal napotnico za dermatologa ali pa morda že kar recept za zdravila. Mozolji in akne so za kožo nevarni zato, ker povzročajo brazgotinjenje, za vas pa zato, ker zbijajo samozavest in vam kvarijo kakovost življenja!

2 komentarja:

  1. Pozdravljeni :)

    Mene pa zanima, katere izdelke od PC poleg teh, naj uporabljam za odstranitev madežev od aken in sonca?

    Hvala in lep pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravljeni,

      najprej seveda hvala za vaše sporočilo.

      Pri bledenju madežev, ki so ostali zaradi preteklih nečistoč najbolj pomaga AHA oziroma glikolna kislina, saj deluje le na povrhnjici kože in odstranjuje odmrle oziroma poroženele celice, zaradi česar temni madeži bledijo, izginjajo pa tudi pigmentacija in drobne gubice. AHA hkrati nase veže vlago in spodbuja nastajanje kolagena.

      Pri uporabi AHA ali BHA kislin je seveda obvezna uporaba kremice (ali pudra) z zaščitnim faktorjem čez dan!

      V primeru dodatnih vprašanj smo vam seveda z veseljem na voljo!

      Izbriši